Atas permintaan ramai, saya sertakan kembali senarai harga terbaru kuih/biskut raya 1431H / 2010.
Almond London RM18.00 / 50pcs
Tart Nenas RM18.00 / 50pcs
Biskut Makmur RM18.00 / 50pcs
Biskut Arab RM17.00 / 50pcs
Brown Chip RM17.00 / 50pcs
Biskut O' LALA RM17.00 / 50pcs
Biskut Mamacarry RM17.00 / 50pcs
Almond Chip RM17.00 / 50pcs
Biskut Shanana RM17.00 / 50pcs
Chasewnut RM17.00 / 50pcs
Almond Coffee RM17.00 / 50pcs
Chocolate Chip RM17.00 / 50pcs
Biskut Cindai RM17.00 / 50cs
Cornflakes Pedas bermadu RM16.00 / kg
Popia Simpulan hati RM24.00 / kg
Rempeyek kacang tanah RM20.00 / kg
Sambal Goreng Tempe RM14 / kg
Kepada yang berminat, sila buat tempahan sekarang. Tempahan akan diTUTUP mulai 15 Ogos 2010.
* Harga di atas adalah harga jualan. Pemborong akan diberi diskaun jika membeli melebihi RM100.00. Nota : Kos penghantaran adalah tertakluk kepada POSLAJU sahaja.
Berikutan dengan pasaran harga komoditi bahan mentah yang tidak stabil, Sofaz Freshmart telah meneliti keseluruhan harga kesemua produk keluaran mereka berkuatkuasa 1 Julai 2013.
Kami berharap agar dengan perubahan harga tersebut tidak akan menjejaskan pasaran dan permintaan. Perubahan ini dibuat atas dasar untuk menampung kos operasi yang semakin naik serta harga bahan mentah di pasaran semasa.
SENARAI HARGA - 1 JULAI 2013
Tapai Ubi
Harga Pasaran : RM3.00 Harga Runcit : RM2.70 (melebihi 100 unit)
Harga Borong : RM2.60 (melebihi 250 unit)**
Saiz : Bekas plastik saiz 16oz Tapai Pulut Harga Pasaran : RM1.20
Harga Runcit : RM0.90 (melebihi 50 unit)
Harga Borong : RM0.60 (melebihi 250 unit)**
Saiz : Bekas plastik 10oz Tempe - Segar
Harga Pasaran : RM1.30 Harga Runcit : RM0.90 (melebihi 50 unit)
Harga Borong : RM0.70 (melebihi 300 unit)**
Saiz : Plastik 4" x 6"
Tempe - Sambal Goreng (100 gram)
Harga Pasaran : RM1.90
Harga Runcit : RM1.70 (melebihi 50 unit)
Harga Borong : RM1.50 (melebihi 200 unit)**
Saiz : bekas plastik 12oz Jeli Kelapa Harga Pasaran : RM1.50 Harga Runcit : RM1.30 (melebihi 120 unit) Harga Borong : RM.75 (melebihi 300 unit)** Saiz : bekas plastik 12oz
Cookies
Tart Nenas RM18.00 / 50pcs
Cornflakes Pedas bermadu RM19.00 / kg
Rempeyek kacang tanah RM23.00 / kg
Nota : Harga bergantung kepada pasaran semasa bahan mentah.
* harga tidak termasuk kos penghantaran
** harga borong adalah untuk ejen/pengedar sahaja
Produk tradisional cerahkan kulit secara semula jadi, perlahankan penuaan
KOSMETIK adalah keutamaan wanita dalam apa jua keadaan kerana ia adalah bahan bantu yang dikatakan berupaya menghaluskan kulit wajah, membekalkan kelembapan dan mengurangkan kedutan selain menyumbang kepada keremajaan kulit walaupun usia sudah meningkat.
Bahkan, kosmetik juga menutup kesan jerawat mahupun cela lain yang ada pada wajah selain olesan kosmetik pada wajah, bagi sesetengah individu, berupaya menambahkan tahap keyakinan diri ketika berurusan dengan masyarakat mahupun melakukan urusan lain.
Sehubungan itu, kosmetik adalah rakan akrab yang akan sentiasa dicari wanita kerana ia membantu menyempurnakan tatarias selain kandungan kosmetik tidak terlepas daripada pemerhatian kerana bahan yang digunakan mungkin membawa kebaikan atau sebaliknya pada wajah.
Gaya terkini memperlihatkan sikap berhati-hati wanita juga mempengaruhi diri untuk menggunakan bahan yang diyakini, tidak mendatangkan mudarat dan bersifat semula jadi kerana bahan semula jadi membawa banyak kebaikan kepada kulit, namun bagaimana jika anda disarankan menggunakan produk yang diperbuat daripada tempe?
Sanggupkah anda menggunakan produk sebegitu yang memanfaatkan khasiat tempe yang sememangnya diketahui memberikan pelbagai kebaikan jika diambil sebagai makanan?
Kini, tempe bukan hanya digunakan sebagai makanan, bahkan kajian oleh Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian (SIRIM) berjaya menghasilkan produk penjagaan kecantikan kulit yang memanfaatkan keunikan bahan berkenaan.
Malah, SIRIM turut berjaya menghasilkan produk penjagaan kecantikan berasakan budu yang mungkin menyebabkan ramai berfikir dua kali untuk menggunakannya terutama apabila memikirkan bau yang sering dikaitkan dengan hidangan kegemaran masyarakat Kelantan itu.
Jika beberapa jenama terkenal antarabangsa gah dengan pelbagai kajian yang dijalankan bagi menghasilkan produk penjagaan kecantikan, Malaysia juga tidak kurang hebatnya. Bezanya, Malaysia menerusi SIRIM menjalankan pelbagai kajian terhadap keberkesanan beberapa bahan sebelum menjadi pilihan pengusaha atau syarikat tertentu yang tertarik dengan produk dihasilkan.
Penasihat Kanan, Program Produk Semula Jadi dan Biokosmetik Pusat Penyelidik Bioteknologi Industri SIRIM, Rozanida Tan Sri Abdul Rahman, berkata kesedaran pengguna yang tinggi sejak kebelakangan ini memperlihatkan bahan semula jadi mendapat tempat dalam industri pembuatan kosmetik.
“Kami di Sirim sudah memulakan siri kaji selidik terhadap banyak bahan semula jadi yang berupaya memberi kebaikan kepada kulit manusia sejak 10 tahun lalu.
“Antara yang diketahui mempunyai bahan yang baik untuk kesejahteraan kulit wajah manusia adalah tempe dan hidupan marin, ikan bilis yang diperap menjadi budu. Bilis yang diperam menjadi budu mempunyai bahan tertentu yang berfungsi baik terhadap kulit wajah,” katanya ketika ditemui di Pusat Penyelidik Bioteknologi Industri Sirim, Shah Alam, baru-baru ini.
Turut hadir, Penyelidik Kanan Pusat Penyelidik Bioteknologi Industri SIRIM, Noorullhamezon Mohd Nor dan Penyelidik Kanan Pusat Teknologi Bioproses dan Alam Sekitar SIRIM, Hamidah Sidek.
Noorullhamezon melakukan kajian terhadap tempe dan Hamidah membuat penelitian terhadap budu sehingga terhasilnya kosmetik yang dikatakan bermanfaat untuk merawat kulit wajah dengan cara semula jadi tanpa adanya bahan kimia berbahaya.
Rozanida yang juga bertanggungjawab merumus formula kedua-dua bahan tradisional berkenaan berkata, SIRIM bertindak melakukan kajian terhadap bahan terpilih itu untuk membantu usahawan bidang kecantikan menggunakan bahan tempatan kerana hasil daripada produk tempatan juga tidak kurang hebat.
“Selain menyediakan bahan dan perkhidmatan pembungkusan, pengusaha tidak perlu melakukan kajian lain lagi kerana kami sudah melakukan kajian dan menyiapkan rumusannya.
“Sebelum mengkomersilkan produk ini juga, kami sudah menjalankan ujian terhadap sekumpulan individu yang menjalani ujian penggunaan bahan ini bagi mengesahkan mutu produk dan selamat digunakan. Selepas mendapati hasilnya memuaskan, barulah kami ingin menawarkan kepada usahawan memperkenalkan produk ini kepada pengguna,” katanya.
Sehubungan itu, Rozanida meminta mana-mana usahawan yang berminat memasarkan produk daripada bahan tradisional itu, mereka bolehlah menghubungi SIRIM untuk urusan selanjutnya.
Sementara itu, kegemaran masyarakat Asia terhadap kulit wajah yang cerah dan putih memberi ilham kepada Noorulhamezon memilih tempe untuk diekstrak menjadi produk kosmetik.
“Tempe adalah bahan semula jadi daripada kacang soya yang boleh mencerahkan kulit dengan cara yang selamat. Ia tidak mengandungi bahan peluntur dan produk pemutih yang menghakis kulit.
“Saya melakukan kajian terhadap sel kolagen yang dirawat dengan tempe yang sudah diekstrak dan hasilnya menjadikan kulit wajah lebih cerah tanpa meninggalkan kesan bahaya. Modul ujian yang dilakukan adalah membandingkan antara sukarela yang menggunakan produk daripada tempe dan sebaliknya,” katanya.
Produk berasaskan tempe itu bukan bertindak memutihkan kulit secara total, tetapi dalam istilah penggunaan kosmetik, produk berkenaan mencerahkan kulit di samping tidak mematikan sel kulit.
Katanya, terdapat empat produk yang sudah dihasilkan daripada tempe iaitu facial cream cleanser, purifying tuning mist, moisturising day cream dan reforming night cream.
LEMBAGA Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) menyasarkan untuk melahirkan kira-kira 2,000 usahawan baru di kalangan warga peneroka menerusi Simposium dan Ekspo Usahawan Felda (Simex 2010) berlangsung sejak 28 Februari lalu.
Timbalan Pengarah Besar (Pembangunan Komuniti) Felda, Abidin Abd Rahman, berkata program kali ketiga dianjurkan itu bertujuan mewujudkan rangkaian kerjasama perniagaan, mempromosi produk serta perkhidmatan antara usahawan.
Katanya, Simex 2010 yang bertemakan tema ‘Inovasi Menjana Ekonomi’ diadakan semua 11 wilayah Felda termasuk di Sabah sehingga 30 April ini, berbanding sebelum ini yang dilaksanakan pada peringkat pusat.
Beliau berkata, penganjuran program itu sebagai pengiktirafan terhadap sumbangan masyarakat peneroka yang bersama-sama memaju dan membangunkan aktiviti ekonomi rancangan.
“Dalam terus mengukuhkan peranan Felda membangunkan usahawan berpotensi dan berdaya maju, Jabatan Pembangunan Usahawan Felda turut diwujudkan sejak 2005 supaya lebih fokus terhadap golongan ini,” katanya kepada Berita Harian di Kuala Lumpur, baru-baru ini.
Hadir sama Pengarah Jabatan Pembangunan Usahawan Felda, Norhayati Sarif.
Abidin menambah, Simex 2010 diadakan dengan matlamat menyampaikan maklumat terkini berhubung pembangunan keusahawanan Felda menerusi program se-minar dan pembentangan kerja serta ekspo dan pameran.
Katanya, antara produk industri kecil dan sederhana yang dipamerkan ialah makanan diproses, kraf, makanan segar, perkhidmatan dan perniagaan seperti pakaian dan ubat-ubatan.
Beliau berkata, menerusi Simex 2010 dan pelbagai strategi pemasaran agresif tahun ini, Felda menyasarkan untuk meningkatkan lebih 36,000 usahawan bukan dalam aktiviti perladangan di bawah bimbingan Felda ketika ini.
“Purata pendapatan usahawan Felda yang dicatatkan sehingga Februari lalu ialah RM2,046 sebulan. Tahun lalu saja, keseluruhan pendapatan yang dicatatkan ialah kira-kira RM911 juta,” katanya.
Dalam pada itu, Abidin berkata, Felda melabur lebih RM200 juta bagi membangunkan Kompleks IKS di Felda Chini, Pahang yang dijangka beroperasi awal tahun depan yang membabitkan pemindahan teknologi tinggi, khususnya dalam pemprosesan makanan ringan dan tenunan.
Katanya, Felda turut menyasarkan untuk meningkatkan bilangan usahawan yang dianugerahkan jenama F-Best Foods oleh agensi itu, yang membekalkan produk makanan menerusi cawangan Satu Wilayah Satu Industri (Sawari) milik Felda dan pasar raya besar.
“Ketika ini, kami mempunyai kira-kira 30 usahawan yang menjual produk makanan menerusi jenama F-Best Foods kerana mempunyai pengeluaran secara konsisten, pembungkusan menarik dan berpotensi untuk jualan,” katanya.
Beliau berkata, Sawari dilancarkan pada 2003 dengan memberi tumpuan terhadap dua industri utama iaitu industri makanan dan kraf.
Tumpuan utama pembangunan industri makanan ialah produk makanan diproses di bawah jenama F Best Food, manakala industri kraf di bawah jenama F Best Craft termasuk tekstil dan sebahagiannya dibangunkan di bawah jenama Modern Malaysia.
KUALA LUMPUR - Menyedari makanan tradisi kaum Cina yong tau foo kurang dihasilkan oleh syarikat bumiputera, seorang pegawai kanan kewangan di sebuah entiti korporat terkemuka meninggalkan kerjaya lumayan itu.
Meskipun tidak memiliki sebarang pengetahuan dalam bidang penghasilan makanan itu, Syed Abdullah Syed Hassani bersama dua rakan yang lain terpaksa melupakan kekangan itu.
Mereka menyifatkan, ia satu bidang perniagaan berpotensi kerana yong tau foo merupakan salah satu menu istimewa yang diminati kaum Melayu.
Sehubungan itu, Hikmah Food Specialities Sdn. Bhd. (Hikmah Food), ditubuhkan dan ia terlibat dalam aktiviti pembuatan pelbagai bebola dan kek ikan serta bahan lain yang berkaitan dengan menu makanan popular itu.
Oleh SHAWKATH AZDE
shawkath.azde@kosmo.com.my
Keterangan syarikat :
Alamat : Kompleks Industri Makanan Mara (Kimar) di Kampung Batu Muda, Batu Caves
Ketua Polis KL Puji Peserta BERSIH 4.0
-
Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Tajuddin Md Isa memuji peserta BERSIH 4.0
yang berdisiplin dan mematuhi arahan pihak berkuasa untuk tidak masuk ke
Dataran...
Homestay Kisidang, Melaka
-
Bilik penginapan:
Homestay kami dilengkapi 3 bilik tidur yang luas dan selesa. 2 bilik
berhawa dingin dan berkipas. 1 bilik berkipas. Bilik utama dilen...