Pages

Monday, February 25, 2008

Resepi - Kek Tapai




KEK Tapai

Bahan:
300g tapai ubi - buangkan empulur
6 biji kuning telur
4 biji putih telur
200g gula pasir halus/kastor
1/2 sudu teh serbuk vanilla
150g mentega - dicairkan
100g keju cheddar - parut
Ayak:
175g tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
25g susu tepung

Siapkan loyang berlubang tengah diameter 20cm. Sapu butter dan tabur dengan sedikit tepung. Lenyekkan (hancurkan) tapai ubi dengan garfu, ketepikan. Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan serbuk vanillin dan tapai lenyek sedikit demi sedikit sambil dipukul rata. Kemudian masukkan tepung, gaul rata. Tuang mentega cair dan gaul rata. Tambahkan 75g keju cheddar parut, gaul rata. Tuang adunan ke dalam loyang, ratakan. Taburkan lebihan keju. Bakar dalam suhu 160 deg C selama 45 minit hingga kek masak. Angkat dan sejukkan. Keluarkan kek dari loyang. Hidangkan.

No comments: