Thursday, April 22, 2010
Jauhi Mi Segera elak Penyakit Kronik : CAP
Monday, April 19, 2010
PANDUAN : Kejayaan Dan Halangan Dalam Perniagaan
APAKAH MAKSUD "USAHAWAN”
KEJAYAAN DAN HALANGAN
sebelum seseorang usahawan menceburi bidang keusahawanan mengikut keutamaan ialah seperti berikut :-
PENGETAHUAN
Pengetahuan Agama Mengenai Perniagaan
MODAL KEWANGAN/PEMBIYAAN
Bank komersil, MARA, MIDF, SMEDEC, CGC, Syarikat Kewangan, Simpanan Sendiri, Keluarga, Kawan-Kawan Pelabur / Rakan Kongsi DLL...
FAKTOR-FAKTOR LUARAN PELUANG DAN HALANGAN
Thursday, April 1, 2010
19% SME Tembusi Pasaran Dunia
CYBERJAYA 31 Mac - Sebanyak 19 peratus daripada kira-kira 500,000 perusahaan kecil dan sederhana (SME) di negara ini berjaya menembusi pasaran antarabangsa.
Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, SME Corp. masih berusaha untuk mencapai sasaran 22 peratus yang telah ditetapkan.
''Banyak lagi yang perlu dilakukan oleh SME dari segi pembungkusan dan penjenamaan, pihak kementerian bersama SME Corp. mengambil pelbagai inisiatif untuk meningkatkan kesedaran tentang kepentingan penjenamaan.
''Ini antaranya bertujuan membolehkan penjenamaan sebagai cara untuk mempermudahkan akses kepada pasaran," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Pusat Penjenamaan Inovasi SME-Universiti Teknologi Kreatif LimKokWing di sini hari ini.
Pusat penjenamaan tersebut merupakan satu inisiatif untuk mendidik SME tempatan mengenai kepentingan inovasi dan kreativiti dalam meningkatkan kualiti produk, jenama dan pembungkuasan.
Mustapa berkata, usahawan SME dinasihatkan supaya merebut pelbagai peluang yang diwujudkan kerajaan termasuk memohon program label nasional (national mark) iaitu piawaian persijilan untuk membolehkan produk IKS bersaing di pasaran global.
''Di bawah program ini, syarikat yang berjaya melalui proses audit yang ketat akan diberikan label nasional selama dua tahun.
''Jenama yang menerima label nasional akan dipromosikan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri serta Kementerian Pelancongan ke peringkat antarabangsa," katanya.
Thursday, March 11, 2010
Resepi : Pecal Stail Jawa

Bahan-bahan
300 gm kacang tanah
10 biji bawang putih
6 biji cekur @ kencur (orang jawa je yang guna bahan ini)
30 gm asam jawa
100 gm cili api
150 gm gula
1 sudu besar (rata) garam @ secukup rasa pilihan masing-masing
1 keping tempe di hiris kecil
Minyak masak untuk menggoreng
Ulaman
1 ikat pucuk ubi (rebus)
1 ikat kacang panjang (celur)
semangkuk bihun (rebus)
1/5 kg tauge (celur)
2 biji tahu (goreng)
2 biji timun
Nota : Ulaman di atas perlu dicelur terlebih dahulu. Banyak lagi ulaman boleh ditambah seperti pucuk ubi, pucuk betik dan sebagainya.
Cara-cara
- Goreng tempe dan tahu (lumur dengan serbuk kunyit sikit je) sehingga agak garing. Hiris tahu selepas digoreng. Ketepikan
- Goreng kacang tanah sehingga betul-betul masak). Kisar sehingga agak halus. Ketepikan dahulu
- Goreng pula asam jawa bersama belacan sehingga belacan masak. Angkat dan ketepikan
- Sekali lagi, goreng pula cili api, cekur, bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Angkat dan ketepikan
- Selain kacang tanah, tumbuk kesemua bahan yang digoreng tadi bersama-sama gula dan garam sehingga halus dan sekata. (Jgn lupa! Buang terlebih dahulu biji asam jawa)
- Gaulkan kesemua bahan ini bersama kacang tanah yang telah dikisar tadi sehingga keluar minyak (berkilat)
- Ambil sebahagian adunan dan bancuh bersama air suam (Air bergantung kepada kepekatan kuah yang diinginkan. Tapi, kalau cair, sangat nanti rasanya kurang dan begitulah sebaliknya)
- Akhir sekali, simpan adunan selebihnya ke dalam bekas kedap udara dan tempatkan dalam peti sejuk selama 1 jam. Boleh dikeluarkan bila-bila masa untuk bancuhan seterusnya.
- Jika mahu makan stail jawa, gaulkan semua ulaman bersama tempe dan tahu dahulu. Kemudian siram kuah pecal ke atasnya. Dah boleh makan.
.
Monday, March 8, 2010
Resepi : Cara Membuat Tempe

Bahan-bahan
1. kacang soya 1kg (rendam sekurang-kurangnya 2 malam)
2. ragi tempe 2-3 gram & tepung beras 5-6 gram (digaul sebati)
Cara-cara
- Setelah direndam selama lebih kurang 48 jam (2 malam), kacang soya menjadi kembang
- Basuh kacang beberapa kali dan buang kulit kacang yang tertanggal. Ramas kacang agar kulitnya tertanggal atau gunakan mesin pemecah kacang. Kulit soya perlu dibuang sepenuhnya supaya tempe tidak menjadi masam dan rosak
- Setelah bersih, tuangkan kacang soya ke dalam periuk dan tuang air secukupnya. Rebus kacang soya selama kurang lebih 30 minit atau sehingga mendidih. Selama kacang soya direbus akan muncul buih putih.
- Setelah direbus selama 30 minit, buang air sisa dari dalam periuk
- Toskan kacang beberapa ketika
- Tuang kacang soya ke bekas/meja yang memudahkan kacang soya menjadi sejuk (sebaiknya gunakan kipas)
- Setelah sejuk dan agak kering, taburkan ragi tempe dan gaul hingga rata.
- Siapkan plastik dengan ukuran sesuai. Masukkan kacang soya ke dalam plastik hingga ketebalan kira-kira 2-3 cm.
- Tutup plastik dengan lilin/sealer.
- Kemudian lubangkan plastik yang telah berisi kacang soya dengan menggunakan jarum atau lidi - kira-kira 8 lubang untuk setiap sisi atas dan bawah.
- Simpan tempe di atas rak. Sirkulasi udara sangat penting. Biarkan selama kurang lebih 36 jam. Setelah 36 jam, tempe siap.
p/s : suhu sesuai untuk proses ini ialah 30 C.