Pages

Thursday, April 22, 2010

Jauhi Mi Segera elak Penyakit Kronik : CAP



GEORGETOWN - Senang didapati, mudah disediakan pada bila-bila masa dan harga murah antara faktor mi segera menjadi pilihan khususnya pelajar apabila lapar di waktu malam ketika mengulang kaji pelajaran.

Bagaimanapun, masih ramai yang tidak menyedari makanan segera ini boleh memudaratkan kesihatan dan kajian mendapati ia boleh menyebabkan penggemarnya mendapat pelbagai penyakit kronik seperti serangan jantung, strok, kerosakan buah pinggang dan kanser.

Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), S M Mohamed Idris berkata, kajian CAP ke atas 10 sampel mi segera mendapati tiga daripadanya mengandungi natrium melebihi 1,000 miligram sedangkan saranan untuk orang dewasa dan kanak-kanak berusia empat tahun adalah 2,400 miligram sehari.

“Pengambilan mi segera boleh menyebabkan pengambilan garam yang berlebihan kerana natrium sering ditambah dalam makanan harian kita dan mi segera adalah makanan yang menjalani pelbagai peringkat pemprosesan tanpa sebarang khasiat makanan.

“Mi segera adalah makanan remeh yang mengandungi karbohidrat, natrium dan pelbagai penambah perisa selain rendah khasiat seperti serat, vitamin dan galian. Perisa sup juga mengandungi ‘Monosodium Glutamate’ (MSG) yang berperanan menjadikan perisanya benar-benar tulen,” katanya pada sidang media semalam.

Monday, April 19, 2010

PANDUAN : Kejayaan Dan Halangan Dalam Perniagaan

KENAPAKAH BERNIAGA??
Ingin hidup mewah, ikut kawan, mewarisi keluarga, & dll

Walau apa pun alasan yang diberikan, proses untuk berjaya di dalam sesuatu bidang perniagaan adalah  tetap sama.

Oleh itu persiapan yang sebaik mungkin perlu dilakukan sebelum membuat keputusan untuk berniaga.

Tanpa  persiapan  yang  lengkap,  kemungkinan  untuk menemui kegagalan  dan  kekecewaan  adalah  terbuka luas.

Kenyataan ini bukan hanya  ditujukan  kepada  para  peniaga  sahaja,  malah  di dalam  semua  aspek penghidupan, kekayaan tidak datang bergolek tetapi hendaklah melalui perancangan yang teratur, perlaksanaan usaha  yang  betul dengan penuh  kesungguhan disertai dengan doa dan tawalkkal yang sempurna.


APAKAH MAKSUD "USAHAWAN”
Pelbagai pihak telah memberikan takrifan yang berbeza.

Peter Drucker  yang digelar " Bapa Pengurusan" barat  di dalam  bukunya  Enterprenuership (1996)  mendifinisikan usahawan  sebagai  seorang   yang   berupaya  memindahkan  sumber  ekonomi  dari   sektor  yang   kurang  upaya produktivitinya  ke sektor yang lebih tinggi daya produktivitinya.

Dr Joel Barker  pula  di dalam   bukunya  Paradigm  (1994)  pula   mendifinisikan   usahawan  sebagai  orang  yang mewujudkan nilai  tambah  ke dalam pasaran.    (  Dipetik  dari  buku   KEUSAHAWANAN  &  PERNIAGAAN karangan  Dr Barjoyai Bardai, 2000)

Dr Barjoyai Bardai di dalam bukunya, bahagian 1 telah  menerangkan  ciri-ciri  yang  terdapat   di antara  pengurus, peniaga dan usahawan. Beliau telah menerangkan seerti berikut :

PENGURUS ialah  orang  yang   menguruskan   perniagaan  bagi    pihak  pemilik   perniagaan. 

Walaupun   dia bertanggungjawab terhadap keseluruhan perniagaan namun begitu sebenarnya dia hanyalah pegawai  yang  bekerja          dengan pemilik perniagaan tersebut.  Di sini  yang paling  penting  ialah  pengurus  tidak   perlu   memberikan modal dalam  perniagaan  dan juga tidak menanggung risiko perniagaan.

PENIAGA ialah orang yang menjalankan perniagaan dan melakukan urusan jualbeli barang-barang dan perkhidmatan.

Peniaga biasanya menumpukan perhatiannya kepada sesuatu perniagaan yang khusus. Peniaga juga biasanya menghadkan perhatiannya kepada satu-satu jenis perniagaan sahaja. Contoh perniagaan seperti  kedai runcit,  gerai makan,  kedai dobi dan sebagainya. Golongan profesional seperti doktor swasta juga boleh termasuk di dalam golongan ini.

USAHAWAN  pula  ialah  orang yang lebih  berpandangan  luas  dalam  sesuatu perniagaan.  Dia  sentiasa meninjau dan mencari peluang-peluang perniagaan. Usahawan mempunyai keistimewaan yang membolehkannya  mewujudkan  peluang pelaburan dan mengenalpasti projek-projek yang dianggap menguntungkan.


KEJAYAAN DAN HALANGAN
Untuk mencapai kejayaan dalam perniagaan, persiapan perlu disediakan. Antara persiapan-persiapan yang perlu disediakan
sebelum seseorang usahawan menceburi bidang keusahawanan mengikut keutamaan ialah seperti berikut :-

PERWATAKAN DIRI (SIFAT-SIFAT KEUSAHAWANAN)
i.                    Jujur, Amanah, Berdisiplin Dan Bertanggungjawab.
ii.                  Berani dan Tabah
iii.                Rendah diri dan Tidak Sombong
iv.               Sentiasa bersedia untuk belajar dan mendengar daripada orang lain
v.                 Kemampuan berkomunikasi dengan baik.
vi.               Sangka baik terhadap orang lain dan berfikiran positif.
vii.             Berhati-hati
viii.           Proaktif
ix.               Berfikir sebelum bertindak
x.                 Sentiasa berusaha mewujudkan suasana yang menguntungkan kepada semua pihak yang terlibat (establish a win-win situasion)


PENGETAHUAN
Pengetahuan tentang operasi perniagaan . Setiap usahawan  hendaklah  mengetahui secara mendalam aspek operasi perniagaan yang beliau ingin ceburi terlebih dahulu. Sekiranya beliau ingin menjalankan perniagaan jual beli perkakas aksesories kereta, beliau  hendaklah  mengetahui  tentang  aspek harga, jenis produk,, pembekal dan pelanggan yang akan berurusan dengannya. Begitu juga beliau perlu tahu tentang kekuatan dan kelemahan yang  terdapat  di dalam  bidang  perniagaan tersebut.  Beliau  harus mampu untuk mengendalikan dan menjalankan dengan sendiri sebarang perniagaan yang beliau ceburi.


Pengetahuan Mengenai Pengurusan

Mengendalikan pembantu serta pekerja dengan baik.

Mengendalikan urusan kewangan serta perakaunan dengan cekap.

Menyediakan sistem pengurusan yang mengikut undang-undang negara dengan sempurna.


Pengetahuan Agama Mengenai Perniagaan
                         

MODAL KEWANGAN/PEMBIYAAN
Bank komersil, MARA, MIDF, SMEDEC, CGC, Syarikat Kewangan, Simpanan Sendiri, Keluarga, Kawan-Kawan Pelabur / Rakan Kongsi DLL...



FAKTOR-FAKTOR LUARAN PELUANG DAN HALANGAN
Globalisasi dan liberisasi di bawah AFTA & WTO.

AFTA :- Kita  mempunyai  peluang cerah  kerana pasaran yang  luas  yang  mana jumlah rakyat  / pengguna seramai lebih kurang 510 juta.
Negara kita mempunyai infrastruktur yang baik seperti KLIA, Pelabuhan, CYBERjaya  yang  menempatkan pejabat   antarabangsa  yang  menggunakan  sistem  IT  yang canggih.  Lebuhraya  yang baik,  memudahkan pergerakan laluan darat.


Halangan :- Persaingan yang hebat dalam pasaran kerana semua  negara  Asean  berebut  memasuki  pasaran Asean dengan penawaran yang kompetatif. Kos buruh kita yang tinggi yang memungkinkan  kita  kalah  dari harga.





Thursday, April 1, 2010

19% SME Tembusi Pasaran Dunia

CYBERJAYA 31 Mac - Sebanyak 19 peratus daripada kira-kira 500,000 perusahaan kecil dan sederhana (SME) di negara ini berjaya menembusi pasaran antarabangsa.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, SME Corp. masih berusaha untuk mencapai sasaran 22 peratus yang telah ditetapkan.

''Banyak lagi yang perlu dilakukan oleh SME dari segi pembungkusan dan penjenamaan, pihak kementerian bersama SME Corp. mengambil pelbagai inisiatif untuk meningkatkan kesedaran tentang kepentingan penjenamaan.

''Ini antaranya bertujuan membolehkan penjenamaan sebagai cara untuk mempermudahkan akses kepada pasaran," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Pusat Penjenamaan Inovasi SME-Universiti Teknologi Kreatif LimKokWing di sini hari ini.

Pusat penjenamaan tersebut merupakan satu inisiatif untuk mendidik SME tempatan mengenai kepentingan inovasi dan kreativiti dalam meningkatkan kualiti produk, jenama dan pembungkuasan.

Mustapa berkata, usahawan SME dinasihatkan supaya merebut pelbagai peluang yang diwujudkan kerajaan termasuk memohon program label nasional (national mark) iaitu piawaian persijilan untuk membolehkan produk IKS bersaing di pasaran global.

''Di bawah program ini, syarikat yang berjaya melalui proses audit yang ketat akan diberikan label nasional selama dua tahun.

''Jenama yang menerima label nasional akan dipromosikan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri serta Kementerian Pelancongan ke peringkat antarabangsa," katanya.

Thursday, March 11, 2010

Resepi : Pecal Stail Jawa


Bahan-bahan

300 gm kacang tanah

10 biji bawang merah
10 biji bawang putih
6 biji cekur @ kencur (orang jawa je yang guna bahan ini)
30 gm asam jawa
1 1/2 inci persegi (@ sebesar ibu jari) belacan
100 gm cili api
150 gm gula
1 sudu besar (rata) garam @ secukup rasa pilihan masing-masing
1 keping tempe di hiris kecil

Minyak masak untuk menggoreng

Ulaman
1 ikat pucuk ubi (rebus)
1 ikat kacang panjang (celur)
semangkuk bihun (rebus)
1/5 kg tauge (celur)
2 biji tahu
(goreng)
2 biji timun

Nota : Ulaman di atas perlu dicelur terlebih dahulu. Banyak lagi ulaman boleh ditambah seperti pucuk ubi, pucuk betik dan sebagainya.

Cara-cara

  • Goreng tempe dan tahu (lumur dengan serbuk kunyit sikit je) sehingga agak garing. Hiris tahu selepas digoreng. Ketepikan
  • Goreng kacang tanah sehingga betul-betul masak). Kisar sehingga agak halus. Ketepikan dahulu
  • Goreng pula asam jawa bersama belacan sehingga belacan masak. Angkat dan ketepikan
  • Sekali lagi, goreng pula cili api, cekur, bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Angkat dan ketepikan
  • Selain kacang tanah, tumbuk kesemua bahan yang digoreng tadi bersama-sama gula dan garam sehingga halus dan sekata. (Jgn lupa! Buang terlebih dahulu biji asam jawa)
  • Gaulkan kesemua bahan ini bersama kacang tanah yang telah dikisar tadi sehingga keluar minyak (berkilat)
  • Ambil sebahagian adunan dan bancuh bersama air suam (Air bergantung kepada kepekatan kuah yang diinginkan. Tapi, kalau cair, sangat nanti rasanya kurang dan begitulah sebaliknya)
  • Akhir sekali, simpan adunan selebihnya ke dalam bekas kedap udara dan tempatkan dalam peti sejuk selama 1 jam. Boleh dikeluarkan bila-bila masa untuk bancuhan seterusnya.
  • Jika mahu makan stail jawa, gaulkan semua ulaman bersama tempe dan tahu dahulu. Kemudian siram kuah pecal ke atasnya. Dah boleh makan.
Nota : Sesuai untuk 4-6 orang.

.

Monday, March 8, 2010

Resepi : Cara Membuat Tempe



Atas permintaan ramai, diperturunkan cara-cara membuat tempe sendiri di rumah. Semoga dapat jadi panduan dan info tambahan untuk anda semua.

Ragi tempe adalah khusus - tidak boleh guna ragi/yeast yang biasa digunakan untuk membuat kuih @ roti @ tapai @ apam.

Bahan-bahan
1. kacang soya 1kg (rendam sekurang-kurangnya 2 malam)
2. ragi tempe 2-3 gram & tepung beras 5-6 gram (digaul sebati)

Cara-cara
  • Setelah direndam selama lebih kurang 48 jam (2 malam), kacang soya menjadi kembang
  • Basuh kacang beberapa kali dan buang kulit kacang yang tertanggal. Ramas kacang agar kulitnya tertanggal atau gunakan mesin pemecah kacang. Kulit soya perlu dibuang sepenuhnya supaya tempe tidak menjadi masam dan rosak
  • Setelah bersih, tuangkan kacang soya ke dalam periuk dan tuang air secukupnya. Rebus kacang soya selama kurang lebih 30 minit atau sehingga mendidih. Selama kacang soya direbus akan muncul buih putih.
  • Setelah direbus selama 30 minit, buang air sisa dari dalam periuk
  • Toskan kacang beberapa ketika
  • Tuang kacang soya ke bekas/meja yang memudahkan kacang soya menjadi sejuk (sebaiknya gunakan kipas)
  • Setelah sejuk dan agak kering, taburkan ragi tempe dan gaul hingga rata.
  • Siapkan plastik dengan ukuran sesuai. Masukkan kacang soya ke dalam plastik hingga ketebalan kira-kira 2-3 cm.
  • Tutup plastik dengan lilin/sealer.
  • Kemudian lubangkan plastik yang telah berisi kacang soya dengan menggunakan jarum atau lidi - kira-kira 8 lubang untuk setiap sisi atas dan bawah.
  • Simpan tempe di atas rak. Sirkulasi udara sangat penting. Biarkan selama kurang lebih 36 jam. Setelah 36 jam, tempe siap.

p/s : suhu sesuai untuk proses ini ialah 30 C.


Contoh rak

Tempe yang siap (masak)

Selamat mencuba

p/s : untuk tempahan RAGI TEMPE, sila beli secara online di http://www.magfood.sto.my/