Pages

Thursday, July 26, 2012

"Indonesia Darurat Tempe" ; Pengusaha Hentikan Pengeluaran



JAKARTA - "Indonesia Darurat Tempe". Demikian tajuk utama muka depan akhbar harian Media Indonesia pada Khamis, dengan gambar sekeping poster bertulisan tangan "3 Hari Puasa Tempe - Tauhu" yang dirakam di sebuah pasar, di Tangerang, Banten.


Laporan itu menggambarkan tindakan pengusaha menghentikan pengeluaran tempe dan tauhu selama tiga hari mulai Rabu hingga esok, sebagai bantahan melambungnya harga kacang soya yang merupakan bahan utama penyediaan makanan tersebut.

Bagi sebahagian besar rakyat Indonesia, tempe dan tauhu adalah hidangan wajib setiap hari yang juga sumber protein murah, namun sejak akhir-akhir ini pengusaha terpaksa menaikkan harga jualan kerana kenaikan harga kacang soya.
Kenaikan harga tempe dan tauhu itu menyebabkan sebahagian besar pengguna daripada golongan menengah dan bawahan kurang membelinya hingga menyebabkan pengeluar dan peniaga kerugian.
Semalam ratusan pengusaha tempe dan tauhu di Sukoharjo, Surakarta Jawa Tengah mengadakan tunjuk perasaan, mendesak kerajaan menurunkan harga kacang soya yang melonjak dari Rp5,000 kepada Rp8,200 sejak kebelakangan ini. (Rp100 =RM0.033)
Sekumpulan pengusaha di Jakarta pula bertindak membuang tempe dan tauhu ke atas jalan raya sebagai tanda protes terhadap kenaikan harga bahan mentah itu.
Beberapa pengusaha tauhu dan tempe di Tasikmalaya, Jawa Barat, pula memberhentikan sementara pekerja mereka dan ada dalam kalangan mereka sepakat untuk menutup perniagaan masing-masing jika harga kacang soya terus meningkat.
Dalam pada itu, ada pengusaha di Jakarta bersedia menyambung pengeluaran tempe dan tauhu mereka sekalipun harga kacang soya kekal tinggi selepas hari ini, namun akan dijual pada harga lebih tinggi.
Menteri Penyelaras Bidang Perekonomian Hatta Rajasa pada Rabu menegaskan kerajaan akan menghapuskan cukai import lima peratus terhadap kacang soya mulai minggu ini hingga akhir tahun, dalam usaha menurunkan harga komoditi itu kira-kira Rp400 sekilogram.
Beliau berkata Indonesia memerlukan 2.2 juta tan kacang soya setahun namun pengeluaran dalam negeri hanya sekitar 700,000 tan, memaksa mereka mengimport kira-kira sejuta tan bagi menampung keperluan.
Menteri itu juga meminta pengeluar tempe dan tauhu mengimport kacang soya secara terus dan tidak melalui pihak ketiga bagi mengawal harga menerusi koordinasi bersama koperasi, Kementerian Perdagangan, Kementerian Koperasi dan Perusahaan Kecil dan Sederhana serta Kementerian Perindustrian.- Bernama



Thursday, March 22, 2012

TravelBlog : Tempe, Tahu & Tapai Tetap Menjadi Pilihan




Tempe, makanan yang dibuat dari fermentasi kacang soya atau beberapa bahan lain yang menggunakan beberapa jenis jamur Rhizopus, seperti Rhizopus oligosporus, Rh. oryzae, Rh. stolonifer (jamur roti), atau Rh. arrhizus. Secara umumnya, jamur tersebut biasa disebut sebagai ragi tempe.

Secara umumnya, tempe berwarna putih kerana pertumbuhan miselia jamur yang melekatkan biji-biji soya sehingga terbentuk tekstur yang memadat. Degradasi komponen-komponen kedelai pada fermentasi membuat tempe memiliki rasa dan aroma khas. Berbeza dengan tahu, tempe terasa agak masam.

Tempe ini amat disukai orang Indonesia, bahkan pada masa kini, saya suka menyebut bahawa tempe menjadi makanan universal.

Kenapa? karena boleh dimakan oleh oleh semua orang, bila-bila masa dan di mana-mana. Rasanya yang lazat, harganya murah dan mudah didapati (semakin mudah apabila kita boleh membuatnya sendiri).

Tambahan pula sepotong tempe mengandung berbagai khasiat bermanfaat, seperti karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, daidzein, genisten, serta komponen antibakteria bermanfaat untuk kesihatan. 

Golongan vegetarian di seluruh dunia banyak yang telah menggunakan tempe sebagai pengganti daging. Akibatnya sekarang tempe diproduksi di banyak tempat di dunia, tidak hanya di Indonesia.

Dari penelitian saya, negara-negara seperti Jerman, Jepun, China, Eropah, Crotiad, Slovakia dan Amerika Syarikat merupakan pengguna tempe secara kecil-kecilan terutama di kalangan pemastautin.


Kunjungan saya ke Bandung baru-baru ini menampakkan rakyat Indonesia amat memerlukan tempe dan tahu dalam setiap hidangan mereka. Saya sertakan gambar-gambar menarik yang sempat saya ambil untuk kenangan.



Berjalan-jalan di kawasan Cihampelas, ada ramai penjual tapai ubi juga. Sangat menarik kerana ianya dijual ditepi jalan dan ramai yang membelinya termasuk saya sebagai ole-ole. Saya beli tapai yang belum masak dan boleh dimakan selepas 2 hari. Apa yang menarik ialah, tapainya tidak basah dan berair.

Tuesday, March 13, 2012

Artikel : Felda Rancang Buka 16 Kedai D’ Mart



FELDA Trading Sdn Bhd (Felda Trading) menyasarkan membuka 16 kedai D’ Mart iaitu kedai runcit yang menjual pelbagai barangan pada harga patut termasuk di Sabah dan Sarawak sepanjang tahun ini.

Pengarah Eksekutifnya, Eimir Huzaimi Md Noh berkata, ketika ini sebanyak 240 kedai D’ Mart yang menjual barangan keluaran Felda Trading sudah dibuka di seluruh negara dengan 20 daripadanya beroperasi di Perak.


Beliau berkata, kedai D’ Mart adalah sebahagian daripada milik Koperasi Permodalan Felda Bhd dan menjual barangan pada harga lebih murah kerana mendapat bekalan dari Felda Trading yang kini mengeluarkan 29 jenis barangan keperluan harian termasuk makanan dan barangan penjagaan diri.



“Jenis bilangan barangan ini dijangka meningkat kepada 40 mulai bulan ini dan 100 jenis pada Jun manakala 150 jenis lagi menjelang akhir tahun ini.


“Kami mengadakan kerjasama dan usahasama dengan pihak perusahaan kecil dan sederhana (PKS), pengilang dan pertubuhan koperasi yang berkemampuan menghasilkan produk bermutu dan dijamin halal,” katanya ketika menyaksikan  Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Tan Lian Hoe merasmikan kedai D’ Mart Kamunting, baru-baru ini.


NOTA : Penulis bukan orang yang dimaksudkan di dalam posting ini. sila jangan hubungi kami.


Thursday, January 12, 2012

Sofaz Freshmart Kini Membuka Kedai Online Terbaru


Selepas berjaya dengan kedai online khas untuk pelanggan luar negara, kini Sofaz Freshmart mengorak langkah kehadapan dengan membuka sebuah lagi kedai online khas untuk pelanggan di Malaysia.


Walaupun langkah ini tampak lewat dimulakan, ini adalah kerana permintaan yang masih kurang di kalangan rakyat Malaysia untuk membeli-belah secara maya terutamanya produk makanan.


Atas permintaan dan saranan dari peminat TempeVsTapaiUbi, dan tanpa menoleh ke belakang, produk Sofaz Freshmart kini boleh dibeli secara online.


Pelbagai pilihan produk dipaparkan untuk kemudahan bakal pelanggan memilih. Dengan harga yang berpatutan, anda pasti berpuashati.




Mulakan hari ini dan pastikan anda mendapatkan produk Sofaz Freshmart yang berkualiti dan terbaik di pasaran.


Sofaz Freshmart juga akan menambah banyak lagi produk tempatan lain bagi memenuhi permintaan dari masa kesemasa.


Kepada pembaca yang melawat website tempe.com.my juga diberi diskaun hebat yang pasti anda tak boleh lepaskan.


Anda juga dijemput untuk membuat cadangan dan komen terhadap kedai online supaya penambahbaikan boleh dibuat mengikut keperluan.


Diharap juga kedai online ini boleh memenuhi keperluan dan permintaan peminat pembeli online di seluruh Malaysia.

Friday, January 6, 2012

MYagro Hypermarket : Pasaraya PKS Pertama





KUALA LUMPUR 4 Jan. – Pasar raya khas untuk pengusaha industri kecil dan sederhana (PKS) bernilai lebih RM100 juta dan pertama seumpamanya di Malaysia, MYagro Hypermarket bakal beroperasi Jumaat ini.

Ia juga akan menempatkan Kedai Ikan Rakyat 1Malaysia (KIR1M), kata Pengarah Urusan Jamal Jaya Holdings Sdn. Bhd. (Jamal Jaya), Datuk Jamal Md. Yunos.

Pasar raya khas berkeluasan 25,000 meter persegi itu ditempatkan di Dewan D, tapak Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Antarabangsa (MAHA) di Serdang, dekat sini.

Jamal yang juga pengendali MYagro Hypermarket berkata, pasar raya tersebut akan menjadi platform terbaik untuk PKS tempatan mempromosikan produk mereka secara berterusan sepanjang tahun.

Katanya, MYagro Hypermarket dijangka menawarkan 13,000 produk keperluan harian daripada 5,000 usahawan PKS.

“Kami juga membuka cawangan kedua KIR1M yang jauh lebih besar daripada cawangan pertama di Setiawangsa bagi memberi lebih kemudahan kepada pengunjung.

“MYagro Hypermarket akan menjadi pusat sehenti bagi orang ramai memperoleh pelbagai barangan keperluan harian yang murah dan sukar diperolehi di pasar raya lain,’’ katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Jamal berkata, MYagro Hypermarket diwujudkan bagi membantu usahawan PKS tempatan dengan memasarkan produk mereka terus kepada pelanggan tanpa melalui orang tengah dan dibenarkan menggunakan jenama sendiri.

“Saya berharap orang ramai dapat hadir ke MYagro Hypermarket bagi membantu usahawan PKS tempatan meningkatkan jualan mereka dan saya yakin jika mendapat sokongan, lebih banyak produk PKS berkualiti dapat dihasilkan pada masa depan,’’ jelasnya.

MYagro Hypermarket akan dibuka dari pukul 9 pagi hingga 10 malam dan lebih 5,000 ruang letak kereta disediakan untuk keselesaan pelanggan.

Tambah Jamal lagi, pihaknya masih membuka pintu kepada usahawan PKS lain yang mahu menyertai MYagro Hypermarket dan permohonan boleh dibuat terus di pasar raya berkenaan.

“Kami sangat menggalakkan kehadiran produk dari industri kecil-kecilan di kawasan kampung bagi meningkatkan pilihan dan keunikan di MYagro Hypermarket,’’ ujarnya.