Pages

Thursday, March 22, 2012

TravelBlog : Tempe, Tahu & Tapai Tetap Menjadi Pilihan




Tempe, makanan yang dibuat dari fermentasi kacang soya atau beberapa bahan lain yang menggunakan beberapa jenis jamur Rhizopus, seperti Rhizopus oligosporus, Rh. oryzae, Rh. stolonifer (jamur roti), atau Rh. arrhizus. Secara umumnya, jamur tersebut biasa disebut sebagai ragi tempe.

Secara umumnya, tempe berwarna putih kerana pertumbuhan miselia jamur yang melekatkan biji-biji soya sehingga terbentuk tekstur yang memadat. Degradasi komponen-komponen kedelai pada fermentasi membuat tempe memiliki rasa dan aroma khas. Berbeza dengan tahu, tempe terasa agak masam.

Tempe ini amat disukai orang Indonesia, bahkan pada masa kini, saya suka menyebut bahawa tempe menjadi makanan universal.

Kenapa? karena boleh dimakan oleh oleh semua orang, bila-bila masa dan di mana-mana. Rasanya yang lazat, harganya murah dan mudah didapati (semakin mudah apabila kita boleh membuatnya sendiri).

Tambahan pula sepotong tempe mengandung berbagai khasiat bermanfaat, seperti karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, daidzein, genisten, serta komponen antibakteria bermanfaat untuk kesihatan. 

Golongan vegetarian di seluruh dunia banyak yang telah menggunakan tempe sebagai pengganti daging. Akibatnya sekarang tempe diproduksi di banyak tempat di dunia, tidak hanya di Indonesia.

Dari penelitian saya, negara-negara seperti Jerman, Jepun, China, Eropah, Crotiad, Slovakia dan Amerika Syarikat merupakan pengguna tempe secara kecil-kecilan terutama di kalangan pemastautin.


Kunjungan saya ke Bandung baru-baru ini menampakkan rakyat Indonesia amat memerlukan tempe dan tahu dalam setiap hidangan mereka. Saya sertakan gambar-gambar menarik yang sempat saya ambil untuk kenangan.



Berjalan-jalan di kawasan Cihampelas, ada ramai penjual tapai ubi juga. Sangat menarik kerana ianya dijual ditepi jalan dan ramai yang membelinya termasuk saya sebagai ole-ole. Saya beli tapai yang belum masak dan boleh dimakan selepas 2 hari. Apa yang menarik ialah, tapainya tidak basah dan berair.

No comments: