BANGI,
28 Mei 2013 – Mengubah suai resipi masakan menggunakan tempe adalah satu misi
baru bagi Profesor Madya Dr Hasnah Haron dari Program Sains Pemakanan, Fakulti
Sains Kesihatan, Universiti Kebangsaan Malaysia.
Beliau
kini giat menjalankan kajian dalam mengubahsuai cara masakan yang menggunakan
tempe seperti burger tempe, begedel tempe, kuah lodeh dengan tempe menggunakan
susu cair dan tempe goreng sambal.Tidak hairanlah di kalangan warga kerja
kampus UKM di Kuala Lumpur, Dr Hasnah diberijolokan “Dr Tempe”.
“Apa
yang saya lakukan adalah mengubah cara masakan tradisional yang menggunakan
minyak yang banyak untuk menggoreng serta santan yang menyumbangkan kalori yang
tinggi dalam hidangan tersebut”.
Beliau
juga sedang mengkaji untuk menambah kandungan kalsium ke dalam tempe.
“Pengubahsuaian
cara memasak ini adalah penting kerana ia menyumbang kepada kandungan kalori
yang tinggi dalam makanan dan menjejaskan kesihatan,” kata Dr Hasnah.
Dalam
projek penyelidikan menggunakan tempe itu beliau dibantu oleh pelajar siswazah
dan prasiswazah Norfasihah Raob, Lim Min Li, Wu Suet Ki dan NorFathin Ahmad.
Tempe
yang digunakan untuk membuat tempe goreng sambal akan dibakar menggunakan
ketuhar dan tidak digoreng menggunakan minyak.
Begedel
pula menggunakan tempe yang menggnatikan daging yang biasa digunakan dalam
begedil.
Bagi
kuah lodeh, susu cair menggantikan
santan yang biasa digunakan
Begitu
juga dalam membuat burger tempe, hanya kacang soya digunakan menggantikan
daging.
“Setakat
yang saya tahu di Amerika Syarikat dan Negeri Belanda burger tempe sudah
dihasilkan iaitu kesemua daging dalam burger digantikan dengan tempe. Produk
ini khas disajikan untuk mereka yang tidak makan daging tetapi hanya sayuran,”
kata Dr Hasnah.
Bagaimana
pun, apa yang tidak kurang penting adalah kajian Dr Hasnah melibatkan
pertambahan kalsium kedalam tempe untuk menambah nilai pemakanannya.
Beliau
sedang menguji untuk menambah kalsium laktat (gred makanan) ke dalam kacang
soya untuk menambah kandungan kalsium dalam tempe.
Semua masakan yang
telah diubahsuai yang berasaskan tempe yang ditambah kalsium akan diuji oleh
panel di Bilik Sensori di kampus UKM, Kuala Lumpur.
No comments:
Post a Comment