Pages

Tuesday, February 10, 2009

Resepi : Sambal Tempe Versi Moden

Bahan:
5 keping tempe (dipotong dadu)
2 biji kentang (dipotong dadu)
2 peket kecil suhun (direndam)
2 peket kecil tauhu kering (direndam)
1 labu bawang besar (dihiris)
10 tangkai cili kering (dikisar)
Sedikit garam
Sedikit gula
Asam jawa

Cara Memasak:
Goreng tempe dan kentang sehingga garing. Toskan sehingga sejuk.

Tumis cili kering dan bawang sehingga naik bau. Kemudian masukkan tempe dan kentang tadi. Kacau rata.

Akhir sekali masukkan suhun, tauhu kering dan garam. Kacau sekali lagi dan hidangkan.

Kalau nak sedap boleh la tambahkan ikan bilis dan kacang tanah yang disangan (goreng tanpa minyak).

Tips : jangan guna cili boh atau cili basah, nanti pahit dan cepat rosak.

1 comment:

Elsa said...

saya berminat nak beli ragi tempeh...boleh bagi maklumat lanjut x? terima kasih