bahan2..
1) beras pulut
2) ragi (kami ada jual ragi tapai)
3) air (guna air masak)
cara2..
1) rendam beras pulut..2-3 jam
2) masak air dalam kukusan sampai mendidih..kemudian mula kukus..utk alas beras guna jaring sesuai
3) angkat bila pulut dah naik wap..
4) ’arung’ pulut dengan air..utk 1 mangkuk beras guna lebih kurang setengah cawan air..cara arung..curah air skit-sikit atas pulut. Kemudian gaul sampai rata..tenyeh sikit dengan senduk supaya pulut jadi lembut….bila dah ‘arung’ boleh nampak pulut berkilat sedikit berbanding masa mula-mula angkat tadi
5) kukus pulut untuk kali kedua
6) angkat bila naik wap..kemudian sejukkan
7) sementara tunggu pulut sejuk bolehlah sediakan ragi.. guna pengayak untuk parut ragi jadi serbuk..untuk semangguk beras pulut guna lebih kurang 1 sudu teh serbuk ragi
8) tabur ragi dan gaul rata..pastikan pulut dah betul-betul sejuk
9) tuang pulut ke dalam bekas sesuai
10) bungkus bekas dengan kain gelap untuk pemeraman
Simpan selama 2 malam. Selamat mencuba.
1) beras pulut
2) ragi (kami ada jual ragi tapai)
3) air (guna air masak)
cara2..
1) rendam beras pulut..2-3 jam
2) masak air dalam kukusan sampai mendidih..kemudian mula kukus..utk alas beras guna jaring sesuai
3) angkat bila pulut dah naik wap..
4) ’arung’ pulut dengan air..utk 1 mangkuk beras guna lebih kurang setengah cawan air..cara arung..curah air skit-sikit atas pulut. Kemudian gaul sampai rata..tenyeh sikit dengan senduk supaya pulut jadi lembut….bila dah ‘arung’ boleh nampak pulut berkilat sedikit berbanding masa mula-mula angkat tadi
5) kukus pulut untuk kali kedua
6) angkat bila naik wap..kemudian sejukkan
7) sementara tunggu pulut sejuk bolehlah sediakan ragi.. guna pengayak untuk parut ragi jadi serbuk..untuk semangguk beras pulut guna lebih kurang 1 sudu teh serbuk ragi
8) tabur ragi dan gaul rata..pastikan pulut dah betul-betul sejuk
9) tuang pulut ke dalam bekas sesuai
10) bungkus bekas dengan kain gelap untuk pemeraman
Simpan selama 2 malam. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment