Salam semua,
Bila dah lama bergelumang dengan ubi kayu ni, kadang-kadang terpacul idea untuk buat resepi sampingan hasil dari ubi. Semalam, teringin nak buat ubi kayu sira. Cari punya cari terjumpa beberapa resipi ubi kayu dan resepi ini yang paling best sebab lama dah tak merasa masakan ini.
Kami kongsikan bersama kalau-kalau anda juga mahu mancuba.
Bahan-bahan:
300gm ubi kayu | dibuang kulit dan direbus hingga lembut
200gm gula Melaka
100gm gula kasar
1 helai daun pandan | disimpul
Garam secukup rasa
Cara memasak:
1. Didihkan gula Melaka, gula kasar, daun pandan dan garam. Tapiskan dan ketepikan.
2. Kemudian ubi kayu yang telah direbus tadi hendaklah dipotong kecil.
3. Akhir sekali, masukkan ubi rebus ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan gula Melaka.
Dinginkan sebelum dihidang. Sedia untuk dinikmati.
p/s : sedap juga kalau dimakan bersama aiskrim.
Kredit : rasa.com.my
No comments:
Post a Comment